donderdag 4 april 2013

Thema Pasen/kuikentjes (2/3KOMO)

De voorbije twee weken leerden we over Pasen, maar vooral ook over kuikentjes en eitjes. We hadden immers al twee weken een broedmachine in onze klas staan. Al twee weken lang hoorden de kleuters iets piepen, iets bewegen,... iets wat dus nog niet kon, maar de fantasie van onze kleuters is groot, heel erg groot! Maar nu, de laatste week, zou het dan toch gaan gebeuren...
 
Ons broedmachine stond klaar. Vol spanning keken we iedere dag of we al iets zagen bewegen.

Ondertussen zorgden we ook voor een mooie paastak in onze klas. Om de beurt mochten we een kaartje met een cijfer/getalbeeld omdraaien. Dit aantal eitjes mochten we dan in onze tak hangen.

"Waar zou ik ze nog gaan hangen?"

 
De vlindertjes maakten een groot paasei met allerlei kleine 'halve' paaseitjes. Ze moesten goed naar de opdrachtenkaart kijken om te zien welke kleuren en hoeveel eitjes ze moesten gebruiken. Niet zo'n simpele opdracht!

In onze klas hadden we ook een 'paashoek'. Hier mochten we paaseitjes vissen! We gooiden met de dobbelsteen en visten het juiste aantal eitjes om in onze paastak te hangen. Zo oefenden we op een speelse manier het getalbegrip of de cijferherkenning. Dit vonden de kleuters geweldig!




In onze klas hadden we ook een 'neppe kip'. Deze kip legde iedere dag eitjes, chocolade eitjes nog wel! Elke dag moesten de kleuters de grafiek aanvullen. We maakten ook al kennis met het begrip 'schatten'. "Hebben we al genoeg eitjes voor iedereen?" Indien dit niet zo was, moest het onderste vakje rood gekleurd worden. We mochten de eitjes pas opeten als er voor ieder kindje één eitje was. Lang wachten werd dus beloond...

We prikten een paasei.

Onze zonnetjes maakten een mooi paasei met schrijfpatronen. Nadien mochten ze zelf al "MIJN PAASEI" boven hun ei schrijven. Dit konden ze al goed hoor!


We werkten natuurlijk ook ijverig aan een paasmandje.


We maakten onze eigen paastak op papier. Weer moesten we goed kijken naar de opdrachtkaarten. De vlindertjes deden dit met de getalbeelden, de zonnetjes met de cijfers. Zo ontstonden er mooie, kleurrijke paastakken!


En ineens, wat zagen we? Er begonnen twee kuikentjes aan de schaal te prikken! De kleuters waren door het dolle heen. Maar spijtig genoeg waren de kuikentjes er op het einde van de dag nog niet uit... Wat een zwaar karwei voor die kleine kuikentjes!
 
Wat zagen we de volgende morgen? Twee kleine kuikentjes waren 's nachts geboren!


En het werden er steeds meer en meer... Welkom kleintjes! Er staan al 21 kindjes klaar om voor jullie te zorgen!


Nu dat onze kuikentjes geboren waren, mochten we eens proberen om zelf kuikentjes te schilderen. We mochten altijd eens gaan kijken naar de echte kuikentjes als we iets niet meer wisten.

Wanneer de kuikentjes mooi droog waren in het broedmachine, mochten ze onder de lamp tot rust komen. Ze waren zo moe dat ze bijna de hele dag geslapen hadden.

De juffen hoefden zich geen zorgen te maken, want de kuikentjes werden steeds goed in de gaten gehouden!
 
Onze kuikentjes werden verwend! Iedere dag maakten de kleuters wel iets voor hen. "We zetten het voor het hok, dan kunnen de kuikentjes er naar kijken!"

Net zoals bij een echte geboorte, maakten wij ook een geboortekaartje voor onze kleine kuikentjes. Ze kregen dan ook erg veel belangstelling en iedere morgen stonden er veel nieuwsgierige mama's, papa's, oma's, opa's, broertjes, zusjes,... in onze klas om onze kleintjes te komen bewonderen!

Geen geboortesuiker voor ons, maar wel een andere lekkere traktatie voor de geboorte van onze kuikentjes!


We gingen ijverig aan de slag!


Onze lekkere traktaties! We kregen zelfs een kaartje van de ouders, broertje en zussen van Sander om ons proficiat te wensen met de geboorte! Wat fijn vonden we dit!

Wanneer onze kuikentjes een beetje op krachten gekomen waren en ze sterk genoeg waren, mochten we eens met ze spelen en ze aaien. Veel kleutertjes hadden immers nog nooit een echt kuikentje vast gehad. Wanneer we met onze vingers op de mat tikten, kwamen de kuikentjes naar ons. Wat leuk en wat spannend voor sommige anderen.








En wie was er de laatste dag voor de vakantie in onze klas langekomen? DE PAASHAAS! We werden verwend met allerlei lekkere chocolade. Hmmm...


VROLIJK PASEN! En een fijne paasvakantie!