maandag 1 oktober 2012

Bosklas

Tijdens de laatste week van september trokken de leerlingen van het zesde leerjaar samen met hun juffen richting De Kalei in Dilsen - Stokkem voor een weekje bosklas.




Op maandag stond er een bezoek aan het insectenmuseum en het blotevoetenpad in Lanaken op het programma. Nadat we in het museum echte spinnen en mieren gezien hadden, een wedstijd tegen de mestkever drollenrollen verloren en heel wat informatie over insecten hadden opgedaan, deden we onze schoenen uit en liepen over het blotevoetenpad. Het was erg leuk, maar ook koud. We hebben erg moeten lachen toen juf Ingrid tot aan haar knieeën in de modder zakte.
's Avonds werd het erg spannend tijdens het detectivespel in het bos.


 
Na een goede nachtrust stond dinsdag een bezoek aan het Maasmuseum De Wissen op het programma. Eerst kregen we uitleg over de Maas, daarna moesten we vragen oplossen. Omdat we goed gewerkt hadden mochten we als een vis in het water door de tunnel kruipen.
Daarna gingen we naar de kelder van het museum om een vis te vlechten van wissen. Dit was ook erg leuk.
 






 
Na een stevige wandeling van het museum terug naar De Kalei stond ons een uurtje spelen in bos te wachten en daarna een heerlijke douche.
We genoten van de lekkere frietjes met kip en appelmoes van JP. Daarna trokken we, gewapend met zaklamp en veel moed, terug het bos in voor een reflectorentocht.
Woensdag gingen we op pad in het bos. Onder leiding van een ranger voerden we allerlei opdrachten uit zoals: bomenonderzoek, stenen bekijken ... Maar het leukste was toch wel het veldwerk. Na een korte uitleg mochten we aan het werk. Omdat de Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers het bos overwoekeren en ervoor zorgen dat andere bomen niet meer kunnen groeien, mochten we deze bomen omzagen en snoeien.
Met flinke takkenscharen en zagen gingen we aan het werk. De ene boom na de andere ging tegen de grond. We werken echt goed samen en hebben een heel stuk bos "opgeruimd".
 





 
's Avonds stond het superleuke familiespel van juf Ingrid op het programma.
Verkleed als opa, oma, papa, mama, dochter of zoon voerden we allerlei spannende opdrachten uit om erachter te komen welk gezin het beste was.



 
 
Donderdag gingen we naar de Maasvallei voor een GPS tocht met allerlei opdrachten. We trokken door de bossen voor een oversteek met een vlot, schieten met kurken, apenbrug, wiebelbrug, lift ... Het waren allemaal erg leuke opdrachten. (foto's volgen nog)
We keken nog een een leuke film en maakten ons daarna klaar voor een laatste keer slapen in de Kalei.
Vrijdag pakten we onze koffers en stapten we op de bus. Onderweg stopten we nog in Bokrijk voor een speurtocht in de huisjes en een uurtje ravotten in de speeltuin.
Om drie uur kwamen we weer op school aan.
We kunnen terugkijken op een spetterende week met mooi weer en leuke activiteiten!