vrijdag 15 maart 2013

Thema trouwen in 2/3KOMO

 Gedurende twee werken werkten, leerden en speelden we in onze klas rond het thema 'trouwen', met als hoogtepunt ons 'echt' kleuterhuwelijk op maandag 11 maart. De hele week bereidden we ons hierop voor en keken we naar deze dag uit. Na een loting waren onze koppeltjes bekend. Davina Ghaye zou trouwen met Timo Polmans en Riana Theunissen zou trouwen met Yvo Wolfs. Natuurlijk hadden alle andere kleuters ook een taakje. Er waren nog getuigen nodig, ringendragers, bruidsmeisjes en -jongens,...
We startten met het kennismaken rond de verschillende voorbereidingen die bij een trouwfeest horen.

We bekeken verschillende uitnodigingen van trouwfeesten. Er zaten zelfs nog uitnodigingen bij van het trouwfeest van sommige mama's en papa's van onze kleuters. Wat fijn! Samen met de kleuters bespraken we wat er allemaal op een uitnodiging moet staan. Wat moeten de mensen allemaal weten over het trouwfeest en waarom?

Hierna gingen we zelf aan de slag om de uitnodigingen voor ons huwelijk te maken. De zonnetjes moesten al goed op de lijnen hartjes uitknippen, de vlindertjes moesten prikken en een patroon plakken. 

Na hard werken waren de uitnodigingen dan eindelijk klaar en mochten ze mee naar huis om alle mama's, papa's, opa's, oma's,... uit te nodigen op ons feest!

Hoe ziet een bruid en een bruidegom er eigenlijk uit? Aan de hand van foto's bespraken we de kledij. Wat gek vonden de kleuters het om hun eigen mama en papa te zien in die mooie kleren! En we zagen ook al kleutertjes die al eens bruidsmeisje of -jongen geweest waren.

We schilderden mooie hartjes. Niet zo'n gemakkelijke opdracht voor iedereen...

Ook mochten bedankjes voor de aanwezigen op ons feest zeker en vast niet ontbreken. Ijverig gingen we aan de slag!

We scheurden en plakten, maakten mooie bloemenkroontjes voor de bruidsmeisjes,...

En natuurlijk moest er ook geoefend worden voor we naar het gemeentehuis gingen. We wilden aan de burgemeester laten zien dat we toch op de hoogte waren van alles!

De generale repetitie van de openingsdans. Gelukkig merkten we hier nog niets van zenuwen!
De bedankjes.
 
Op maandag 11 maart was het dan de grote dag! Vol spanning maakten we nog wat lekkers in de klas, oefenden we nog voor de aller-, allerlaatste keer en hadden we vooral zin in ons feest!
De trotse mama's van onze bruidjes kwamen al wat vroeger om hun meisjes 'achter de schermen' klaar te maken. Volgens ons waren de mama's zenuwachtiger dan de bruidjes.






Boven in het speelhuis werden onze meisjes klaargemaakt. Niemand mocht hen zien, net zoals op een echt huwelijk. En de mama's hadden aan alles gedacht...


Het publiek wachtte vol spanning...


... en de bruidegom ook!

Op de tonen van "Joe Cocker - Love lift us up where we belong", maakte Yvo kennis met zijn bruid Riana.

Ook bruidegom Timo wachtte vol spanning. "Waar blijft ze nu toch?"

Zijn ze niet prachtig?

Met de huifkar vertrokken we naar het gemeentehuis in Voeren voor het huwelijk samen met de burgemeester! Een lange rij van auto's met trotse ouders volgden ons.





Eerst moesten we bij de notaris langsgaan. Vanaf nu moeten we immers ons speelgoed altijd samen delen.

We zetten onze handtekening en beloven alles te delen met elkaar.
Hierna ondertekenden we de huwelijksgeloften.

Hier zitten we dan bij de burgemeester voor het 'echte' huwelijk!

 
Natuurlijk hadden we ook zelf ingeoefende trouwbeloften.
Ik beloof samen met je te spelen en te delen.
Ik beloof je vriendje te blijven en je soms een briefje te schrijven.
Mijn liefste vriendje dat ben jij, een dikke kus krijg jij van mij!


We gaven elkaar de ringen. Dit konden we al goed hoor!


 
 Aandachtig luisterden we naar de burgemeester...




Na luid applaus en een dikke proficiat van de burgemeester waren onze koppeltjes getrouwd. De meisjes kregen een mooi boeketje en de jongens het trouwboekje.
 


Een openingsdans op het gemeentehuis maakte de trouw compleet! Hierna werd iedereen uitgenodigd in onze klas voor een receptie met twee lekkere bruidstaarten en allerlei andere lekkernijen!



Vuurwerkstokjes op de bruidstaart!

 



Proficiat Yvo en Riana!



 Proficiat Davina en Timo!



 Geniet mee van het filmpje van ons kleuterhuwelijk. Het is een verkorte en verkleinde versie van de echte film, waardoor de kwaliteit niet zo goed is. Ouders die graag de volledige film (40 min en goede kwaliteit) willen hebben, mogen altijd een usb stick aan ons geven. 










 



 
Wij willen de ouders, de burgemeester en alle personeel van de gemeente Voeren bedanken voor hun fantastische inzet. Het was een geslaagde en ontroerende dag!
Juf Marie-Ange & juf Vicki